logo-mini

Bomen snoeien

Bomen snoeien is een vak en vergt kennis en vaardigheid.  Als boomverzorger zijn we opgeleid om ons klimmend door de boom te verplaatsen. Dit stelt ons in staat om bijna elk plekje van de te snoeien bomen te bereiken. Op die manier kunnen we heel gericht snoeien in de buitenkroon en zo behouden we het natuurlijke karakter van uw boom.

We bekijken steeds wat het beste tijdstip is om bomen te snoeien, afhankelijk van de boomsoort en de soort snoei die moet uitgevoerd worden.

Volgende soorten snoei kunnen toegepast worden:

  • Jeugd- en begeleidingssnoei: Jonge bomen snoeien we in verschillende snoeibeurten tot het gewenste eindbeeld bereikt is. Dit kan het opsnoeien van de takkenvrije stam betekenen en het verwijderen van probleemtakken, zoals dubbele toppen, schurende takken, te steile takken en plakoksels. Door deze probleemtakken reeds bij jonge bomen te verwijderen, vermijden we later grote snoeiwonden en bovendien vergt het nu veel minder tijd!
  • Kroonverzorging: Klimmend wordt de boom geïnspecteerd. Dode takken gaan eruit, evenals schuurtakken en te steil aangehechte takken. Als takken te zwaar zijn worden ze uitgelicht. Zo wordt de boom terug veilig voor zijn omgeving. Visueel blijft de boom zijn eigenheid behouden.
  • Stormschade: Na een storm kan een zware tak zijn uitgescheurd. Een gedeelte hangt nog in de boom en andere takken zijn beschadigd. Wij verwijderen het uitgewaaide deel en snoeien de beschadigde takken bij. We controleren de rest van de kruin en snoeien in functie van de veranderde windbelasting.
  • Knotten: Wat zou het landschap van de Vlaamse Ardennen voorstellen zonder rijen knotwilgen, knotessen, knothaagbeuken of kaphagen? Deze kleine landschapselementen maken voor een groot stuk het landschap. In landschappelijke context werken we dan ook graag mee aan het behoud van dit erfgoed. Soms is het ook noodzakelijk om te gaan herknotten bij bomen die ooit gekandelaard of gekandelaberd zijn. Dit is echter niet onze gangbare praktijk.

Het snoeiafval kan, indien gewenst, verwerkt worden in een takkenwal of het kan verhakseld worden.

We bekijken steeds wat het beste tijdstip is om bomen te snoeien, afhankelijk van de boomsoort en de soort snoei die moet uitgevoerd worden.